"Waar geen weg is, is een omweg"

Foto met dank aan de Stichting Archief Kors van Bennekom, www.korsvanbennekom.nl

Anton Kersjes

De naam van dirigent, docent orkestdirectie, violist en muziekpromotor Anton Kersjes zal voor altijd verbonden blijven aan het Amsterdams Philharmonisch Orkest. Als oprichter en chef-dirigent gaf hij dit orkest een unieke plaats in de Nederlandse muziekwereld. Kersjes creƫerde met het Amsterdams Philharmonisch Orkest een orkest voor het volk, een populair symfonieorkest dat door zijn openheid en een mentaliteit van doe maar gewoon, dan speel je goed genoeg toonaangevend was in de Nederlandse orkestwereld.

In de jaren 80 ging het Amsterdams Philharmonisch Orkest op in het nieuw opgerichte Nederlands Philharmonisch Orkest, waar de laagdrempelige benadering van klassieke muziek nog steeds doorklinkt.

Ook na zijn lange loopbaan als dirigent bleef Anton Kersjes van groot belang voor het klassieke muziekleven. Hij zette zich in om jong talent de ruimte te geven en zich verder te ontwikkelen. Veel talentvolle dirigenten en musici vonden in hem een stimulerende, energieke en enthousiaste coach en pedagoog.