Kersjesprijs 2023, beurzen en stipendium uitgereikt

Namens het Kersjes Fonds heeft Ed Spanjaard gisteravond tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Duif, Amsterdam, de Kersjesprijs 2023 uitgereikt aan het Animato Kwartet. De vioolbeurs en de directiebeurs gingen naar Iris van Nuland en Leon Frantzen; het strijkkwartetstipendium was voor het Butter Quartet.

Het Animato Kwartet bestaat uit violisten Inga Våga Gaustad (1998), Tim Brackman (1993) en Elisa Karen Tavenier (1996) en cellist Pieter de Koe (1994). De winnaars van de Kersjesprijs 2023 en een geldbedrag van 50.000 euro speelden op de uitreiking werken van Anton Webern en Ludwig van Beethoven.
Motivatie Het Kersjes Fonds: “Wij volgen Animato al jaren en zijn onder de indruk van de enorme stappen die de musici als kwartet hebben gezet. Vier spelers, die elk hun individuele uitdrukking behouden en inzetten, hebben als kwartet een gelaagd en intens spel ontwikkeld met een breed palet aan kleuren. Met hun bruisende en gloedvolle vertolkingen van muziek uit verschillende periodes weten ze het publiek te betoveren.”

Iris van Nuland (2002) ontving als winnares van de vioolbeurs 15.000 euro. Dit bedrag mag zij besteden aan talentontwikkeling en alles wat nodig is voor een beginnende carrière. Op de uitreiking vertolkte zij delen uit het Duo Concertante van Igor Stravinsky.
Het fonds omschrijft haar als “een musicus die met beide benen op de grond staat, maar tegelijkertijd de muziek kan optillen door haar unieke, veelkleurige toon waarmee zij de melodieën kan laten dansen. Door haar veelzijdigheid en een indrukwekkende muzikale intuïtie weet ze de kern van uiteenlopende componisten als Bach, Paganini en Stravinsky te raken.”

Leon Frantzen-Malesani(1998) ontving als winnaar van de directiebeurs 15.000 euro, bestemd voor talent- en carrièreontwikkeling.
Het fonds: “Deze jonge Nederlandse dirigent heeft de capaciteit om – met een prachtig resultaat – volkomen ontspannen een groot symfonieorkest door een uitdagende hedendaagse partituur te loodsen. Hij houdt overzicht, heeft lef, is trefzeker en zeer muzikaal.”

Het Butter Quartet, dat bestaat uit de violisten Anna Jane Lester en Chloe Prendergast, altvioliste Isabel Franenberg en de cellist Evan Buttar, ontving als winnaar van het strijkkwartetstipendium een geldbedrag van 10.000 euro.
Het fonds: “Onder de vele jonge strijkkwartetten die Nederland momenteel rijk is valt het op historische instrumenten spelende Butter Quartet op: het kwartet is eigenzinnig, excelleert in subtiel, veelkleurig samenspel, toont een verfrissende blik op het klassieke repertoire, pleegt research naar onontdekte componisten en stelt bijzondere programma’s samen.”

Tijdens de prijsuitreiking werd ook aandacht besteed aan het sinds 2022 ingezette nieuwe beleid van Het Kersjes Fonds, waarin de focus ligt op de ontwikkeling van kansrijke ideeën. Originele en prikkelende muziekprojecten komen in aanmerking voor substantiële financiële steun. Als voorbeeld van een dergelijk door Het Kersjes Fonds gesteund project, Coming of Age van Cora Burggraaf, traden sopraan Elena Vink en pianist Andrea Vasi op in een lied van Francis Poulenc.

Foto: Foppe Schut

the latest