Foto’s: © Foppe Schut

Kersjesprijs en beurzen 2022

Kersjesprijs uitgereikt aan Chianti Ensemble, beurzen voor Isobel Warmelink en Rolf Verbeek, projectsteun voor Matangi Quartet en New European Ensemble

Namens het Kersjes Fonds heeft Ed Spanjaard gisteravond tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Uilenburger Sjoel in Amsterdam de Kersjesprijs 2022 uitgereikt aan het Chianti Ensemble. De vioolbeurs en de dirigentenbeurs gingen naar Isobel Warmelink en Rolf Verbeek. In het kader van het nieuwe beleid van het fonds ontvangen het Matangi Quartet en New European Ensemble de komende tijd substantiële steun voor bijzondere projecten. Het concert van de prijswinnaars werd live uitgezonden op NPO Radio 4.

Het Chianti Ensemble bestaat uit Shin Sihan (1994, viool), Yamen Saadi (1997, viool), Takehiro Konoe (1997, altviool), Alexander Warenberg (1998, cello) en Nathalia Milstein (1995, piano). De winnaars van de Kersjesprijs 2022 en een geldbedrag van 50.000 euro speelden op de uitreiking onder meer het Pianokwintet Op.15 van Erich Wolfgang Korngold.

Motivatie Het Kersjes Fonds: “Vijf excellente spelers, die naast hun indrukwekkende solocarrières ervoor kozen om een ensemble van zeer hoog niveau te vormen vanuit hun passie voor de kamermuziek. Het Kersjes Fonds is onder de indruk van hun briljante en bruisende spel, hun frisse blik op traditioneel repertoire en hun integere en doordachte programmering.”

Isobel Warmelink (1996) rondt momenteel haar masterstudie af bij professor Lukas Hagen aan de Mozarteum Universität in Salzburg. Als winnares van de vioolbeurs ontving zij 15.000 euro. Dit bedrag mag zij besteden aan talentontwikkeling en alles wat nodig is voor een beginnende carrière. Op de uitreiking vertolkte Isobel samen met pianist Alessandro Soccorsi onder meer de Sonate voor viool en piano nr.2 van Maurice Ravel.

Het fonds: “Een veelzijdige musicus die opvalt door haar intelligente en sensitieve spel. Zij vertolkt met flair en inzicht zowel het klassieke als het hedendaagse repertoire en blinkt uit in soepel en natuurlijk samenspel.”

Rolf Verbeek (1989) dirigeerde een groot aantal orkesten, waaronder het Noord Nederlands Orkest, Philharmonie Zuid Nederland en Phion. Ook leidde hij producties bij Opera Zuid en De Nederlandse Opera Academie. Sinds 2019 is hij als dirigent verbonden aan Camerata RCO. Als winnaar van de dirigentenbeurs ontving ook hij een bedrag van 15.000 euro, bestemd voor talent- en carrièreontwikkeling. 

Het fonds: “Een jonge, talentvolle dirigent met een heldere slag, die op een prettige en doeltreffende manier communiceert met het orkest. Dankzij een snelle en intelligente inleving van de partituur kan hij met een schijnbaar gemak het orkest meekrijgen in zijn visie. Behalve dirigeren kan hij voortreffelijk arrangeren, getuige zijn versie van Bruckners Zesde symfonie, in een uitvoering door Camerata RCO.”

Financiële steun voor projecten Matangi Quartet en New European Ensemble

Het Kersjes Fonds geeft jaarlijks zo’n 350.000 euro uit aan beurzen en prijzen voor jong talent en aan de ondersteuning van bijzondere projecten en originele initiatieven. Het strijkkwartet geniet daarbij bijzondere aandacht. Dit jaar heeft het fonds zijn koers gedeeltelijk verlegd. De jaarlijkse uitreiking van prijzen, beurzen en stipendia aan violisten, ensembles en dirigenten wordt voortgezet. Voor projectondersteuningen voert het fonds sinds 1 januari echter een nieuw beleid, waarin de focus ligt op de ontwikkeling van kansrijke ideeën. Met substantiële financiële steun krijgen originele, levensvatbare, maar kwetsbare muziekprojecten de kans zich verder te ontwikkelen. Tijdens de uitreiking van de Kersjesprijs 2022 en de beurzen is bekendgemaakt welke projecten de komende tijd steun genieten. 

 

Het Matangi Quartet, laureaten 2002, heeft het fonds overtuigd van de urgentie en kwaliteit van het project P.S., ft. Ruben Hein & Matangi. Samen met singer-songwriter Ruben Hein componeert Matangi songs voor strijkkwartet en zang; hiervoor hebben ze zich laten inspireren door The Juliet Letters van Elvis Costello en het Brodsky Quartet. Het Kersjes Fonds ondersteunt de musici met 75.000 euro voor de ontwikkeling en realisering van het project in de periode van 2022 tot en met 2024. 

New European Ensemble krijgt financiële steun voor de ontwikkeling van het project Rituals. Samen met lichtkunstenaar Nick Verstand en DJ en sound designer Salvador Breed maakt het ensemble een hypnotiserende totaalvoorstelling rondom Double Sextet van Steve Reich. Het Kersjes Fonds ondersteunt de realisering van dit project in 2023 met 30.000 euro.

Foto’s: © Foppe Schut

the latest