Kersjesprijs

Kersjesbeurzen

Kersjesbeurzen voor Lodewijk van der Ree en Hawijch Elders, en een stipendium voor het Behn Quartet.

Het Kersjes Fonds kent in 2019 een bijzondere prijs toe aan het New European Ensemble. Met deze prijs (€ 30.000) drukt Het Kersjes Fonds zijn waardering uit voor het doorzettingsvermogen waarmee het ensemble al tien jaar lang -ondanks de bezuinigingen in de kunsten- zijn missie steeds op hoog niveau weet te verwezenlijken. Die missie luidt: het 20e-eeuwse en hedendaagse repertoire op een aangrijpende en laagdrempelige manier presenteren voor een breed publiek. Koordirigent Lodewijk van der Ree krijgt een directiebeurs van € 15.000. De vioolbeurs van € 15.000 gaat naar Hawijch Elders. Het Behn Quartet ontvangt een strijkkwartetstipendium van eveneens € 15.000. De prijsuitreikingen vinden plaats op 3 december in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

 

Bijzondere prijs (€ 30.000): New European Ensemble

Het New European Ensemble werd in 2009 in Nederland opgericht door internationale musici. Binnen de missie van het ensemble wordt vaak gezocht naar combinaties met film, literatuur, dans, theater en beeldende kunst. Befaamde componisten uit binnen- en buitenland schrijven opdrachtwerken voor de groep. Het New European Ensemble is regelmatig te horen bij belangrijke festivals in binnen- en buitenland waaronder Gaudeamus Muziekweek, November Music, Festival van Vlaanderen, Shanghai New Music Week, Beijing Contemporary Music Festival en Svensk Musikvår, en heeft de afgelopen jaren concerten gegeven in diverse Europese landen en China.
“Het New European Ensemble valt op door uitmuntend en sprankelend spel, en weet het publiek steeds te boeien door een scherpe en originele programmering met verrassende gasten als de legendarische Heinz Holliger.” Citaat uit het juryrapport
www.amatistrio.com

 

Directiebeurs (€ 15.000): Lodewijk van der Ree
Lodewijk van der Ree (1986) studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven en in Tallinn (Estland) bij Hirvo Surva. Hij heeft met vele Nederlandse ensembles, kamerkoren en oratoriumverenigingen gewerkt met repertoire variërend van gregoriaans tot premières van nieuwe werken. Afgelopen voorjaar kreeg Lodewijk carte blanche bij Cappella Amsterdam, waarmee hij regelmatig samenwerkt. Van der Ree woont in Tallinn en is ook daar actief als dirigent en repetitor.
“Een bevlogen dirigent, met een intelligente benadering van de partituur, een heldere slag en het vermogen een koor mee te slepen in zijn visie.” Citaat uit het juryrapport

 

Vioolbeurs (€ 15.000): Hawijch Elders
Hawijch Elders (1998) volgt sinds 2016 haar vioolopleiding bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij geselecteerd is voor het volgen van een Excellence programma, Bachelor Klassieke Muziek. Op de nationale finale van het Prinses Christina Concours 2013 ontving Hawijch de Publieksprijs. In 2018 soleerde zij met het Residentie Orkest o.l.v. Otto Tausk in de finale van het Oskar Back concours. Met haar optreden won Hawijch de publieksprijs en de 2e prijs. Zij is tevens 2e prijswinnaar van het internationale vioolconcours ‘Premio Rodolfo Lipizer’ 2018.
“Hawijch is een natuurlijk viooltalent; haar soepele spel en intense muzikaliteit maken haar tot een jonge, veelbelovende violiste van de hoogste categorie.” Citaat uit het juryrapport.