Kroon op de perfecte balans

Interview met Gerard Spronk, cellist Delta Pianotrio
door Rudolf Hunnik – Gooi- en Eemlander 5 jan 2021

Het Delta Pianotrio was blij verrast toen het onlangs de prestigieuze Kersjesprijs 2020 ontving. Deze muziekprijs wordt toegekend door het Kersjesfonds en is een geldbedrag van 50.000 euro. Het ensemble bestaat uit violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper.

Het Kersjesfonds is in 1994 opgericht door de Nederlandse dirigent Anton Kersjes (1923-2004) en zijn vrouw Margreet van de Groenekan. In Nederland is dit fonds een van de grootste particuliere stimuleringsfondsen voor cultuur.

„Het was fijn nieuws”, vertelt de Hilversummer Gerard Spronk. „Het is een enorme eer om deze prestigieuze prijs te krijgen. Als je kijkt welke ensembles ons voorgegaan zijn: het Storioni Trio, het Matangi Kwartet, het Ruysdael Kwartet en het Van Baerle Trio. Het is een eer in dit rijtje te mogen staan. De prijs van 50.000 euro is ook niet mis. Het geld biedt ons allerlei mogelijkheden om mooie nieuwe dingen te doen. Je krijgt meer zicht op de toe- komst en dat geeft ons in deze tijd weer nieuwe moed.”

Het Delta Pianotrio is in 2013 opgericht toen de leden alle drie studeerden aan het Mozarteum, het conservatorium in Salzburg. In de loop van de jaren heeft het ensemble meerdere nationale en internationale muziekprijzen gewonnen. „In Salzburg speelden we nog maar enkele maanden samen toen we in 2014 de eerste prijs wonnen op een kamermuziekconcours in Litouwen. Een prijs geeft je altijd erkenning en de aanzet om serieus met elkaar ver- der te gaan werken. Ook is het een stimulans om nieuw materiaal in te studeren en keihard door te werken.”

Het juryrapport van de commissie van het Kersjesfonds omschrijft het ensemble als volgt: ’Het heeft een warme, weelderige klank en ze spelen perfect in balans’. Spronk licht toe: „Elke musicus of ensemble heeft een eigen persoonlijke identiteit. Wij hebben nooit geprobeerd een standaard trio te zijn. We zijn op zoek naar die persoonlijke klank als drietal.”

„Ons grootste speerpunt is communicatie, elkaar intuïtief aanvoelen. We proberen niet eens zozeer een perfecte balans te zoeken, maar wel zoeken we de grenzen van elkaars instrumenten. Elkaar uit te dagen in de klank. Soms zelfs door niet dezelfde soort klank te hebben.”

„We zijn druk bezig met de vraag hoe we het geld gaan besteden. We zullen nieuwe cd-opnames maken, maar ook videoproducties opnemen. Wat zeker op ons verlanglijstje staat, is een interdisciplinaire theaterproductie van een modern stuk met dans.”

the latest