Nationale Master Orkestdirectie

Foto met dank aan de Stichting Archief Kors van Bennekom, www.korsvanbennekom.nl

Unieke opleiding Master Orkestdirectie

De Nationale Master Orkestdirectie is een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, met steun van Het Kersjes Fonds, wordt aangeboden. Aan het programma werken meerdere Nederlandse symfonieorkesten mee, waaronder het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Noord Nederlands Orkest.

De masterstudenten leren het dirigentenvak op zeer hoog technisch en artistiek niveau beheersen. Door de samenwerking met de grote professionele orkesten slaat deze master bovendien een uitstekende brug tussen opleiding en praktijk: al tijdens de studie krijgt de student de kans om zijn of haar professionele netwerk uit te breiden.

Informatie
De opleiding is een unieke samenwerking met negen professionele Nederlandse orkesten en het Nationaal Jeugdorkest. De innovatieve aanpak zorgt voor een goede aansluiting op de beroepspraktijk en betekent een belangrijke uitbreiding van het professionele netwerk van de op te leiden dirigenten. De opleiding wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Het Kersjes Fonds. De Master is een vervolgtraject op de bestaande hbo-Bacheloropleiding orkestdirectie en is een voorbereiding op het hoge niveau en de benodigde ervaring die vereist zijn om een professioneel symfonieorkest adequaat en artistiek verantwoord te kunnen leiden.

De master omvat een studie van twee jaar binnen beide conservatoria. Om het niveau te kunnen garanderen is het aantal studieplaatsen zeer beperkt.

De hoofdvakdocenten zijn: Jac van Steen, Ed Spanjaard en Kenneth Montgomery.

Deelnemende orkesten:

1. Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam
2. Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest, Amsterdam
3. Residentie Orkest, Den Haag
4. philharmonie zuidnederland, Brabant, Limburg en Zeeland
5. Noord Nederlands Orkest, Groningen
6. Radio Filharmonisch Orkest, Hilversum
7. Het Gelders Orkest, Arnhem
8. Het Balletorkest, Amsterdam
9. Het Symfonieorkest, Enschede
10. Rotterdams Philharmonisch Orkest, Rotterdam

Contact
Info over toelatingseisen en aanmelding:
Jaike Bakker
coördinator Nationale Master Orkestdirectie

Conservatorium van Amsterdam
Koninklijk Conservatorium | Royal Conservatoire

+31 6 3800 4263
j.bakker@koncon.nl

Recent succes van de Nationale Master Orkestdirectie, gesteund door HKF

Chloe Rooke is met ingang van 2024-2025 voor drie seizoenen benoemd tot emerging artist in residence bij het Residentie Orkest. Chloe zal betrokken zijn bij de vier pijlers van het orkest: symfonisch, educatie, talentontwikkeling en maatschappelijk. Chloe studeerde in 2022 af aan de Nationale Master Orkestdirectie (NMO). In datzelfde jaar werd ze benoemd tot assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en won ze prijzen bij de International Conducting Competition Rotterdam en de Donatella Flick-LSO Conducting Competition. Chloe wordt vertegenwoordigd door Intermusica.

Foto: Nick Rutter

Alumnus Nationale Master Orkestdirectie benoemd tot chefdirigent BBC NOW

Ryan Bancroft (Los Angeles, 1989) voltooide in 2017 zijn opleiding aan de Nationale Master Orkestdirectie, een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, met steun van Het Kersjes Fonds, wordt aangeboden. Ryan heeft sindsdien naam verworven als “een van de spannendste musici” van zijn generatie.

De uiterst veelzijdige Ryan Bancroft bekwaamde zich maar liefst in fluit, harp, ballet en Ghanese muziek en voltooide aan het California Institute of the Arts een opleiding trompet. Hij speelde enige tijd trompet in het BBC Scottish Symphony Orchestra, maar volgde ook een studie orkestdirectie aan het Royal Conservatoire of Scotland.

In Nederland werd hij toegelaten tot de Nationale Master Orkestdirectie, die hij in 2017 afsloot. Het gaf hem de gelegenheid om bij diverse Nederlandse orkesten te dirigeren zoals het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

In april 2018 won Ryan Bancroft de eerste prijs en de publieksprijs tijdens de Malko Competition for Young Conductors in Kopenhagen. Het leverde hem meer dan 25 engagementen bij de grote orkesten in Scandinavië, maar ook Zwitserland, Spanje, Canada en China. Hij dirigeerde premières van componisten als Sofia Gubaidulina en John Cage en assisteerde Pierre Boulez in een uitvoering van Sur Incises met het Los Angeles Philharmonic Orchestra.

Met ingang van 2020-2021 start Ryan Bancroft als chefdirigent van het BBC National Orchestra of Wales.

 

'Maestri' NTR film over de NMO

In 2011 startte de Nationale Master Orkestdirectie, een samenwerking tussen het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium, dat van harte ondersteund wordt door Het Kersjes Fonds.

Zomer 2013 sloten de eerste twee studenten aan deze opleiding Gregory Charette en Frank Zielhorst hun tweejarige masterstudie af. Over hun ervaringen vertellen ze in een filmpje, dat te zien is op deze pagina. Meer over Frank Zielhorst onder ‘nieuws’.

De volgende kandidaten, de Duitser David Niemann, de Zwitser Konradin Herzog en de Hongaar Huba Hollóköi sloten zomer 2015 glansrijk hun masteropleiding af m.m.v.het NNO en het Residentie Orkest.

Onder de bezielende leiding van de hoofdvakdocenten Ed Spanjaard, Jac van Steen en Kenneth Montgomery studeerden in 2017 Leonardo Sini en Ryan Bancroft af.

Meer over de opleiding in onderstaand filmpje uit 2013.

In dit filmpje vertellen Gregory Charette en Frank Zielhorst over de masteropleiding.


Zie ook: www.ahk.nl/conservatorium en www.koncon.nl.

Toelatingseisen
* bachelordiploma muziek
* kwalificaties
* beschikken over een goed ontwikkeld muzikaal gehoor en voorstellingsvermogen
* kennis hebben van het basisrepertoire van een symfonieorkest van 1750 – nu
* het vermogen om zich zelfstandig partituren eigen te maken inclusief het partituurspel dat daarvoor ten dienste staat
* in staat zijn op professionele wijze te repeteren met een symfonieorkest, de daarbij behorende slagtechniek beheersen en een goed ontwikkelde persoonlijke/artistieke visie demonstreren
* het vermogen hebben een symfonieorkest tijdens concerten als dirigent te leiden en te inspireren met een goed ontwikkelde persoonlijke en artistieke visie
* persoonlijke opvattingen kunnen verwoorden bij het samenstellen van concertprogramma’s
* blijk geven van een duidelijk aanwezig ontwikkelingspotentieel

toelatingsprocedure
Meer informatie over de toelatingsprocedure kunt u hier vinden.