Over Het Kersjes Fonds

Foto met dank aan de Stichting Archief Kors van Bennekom, www.korsvanbennekom.nl

Het Kersjes Fonds

ANTON KERSJES, dirigent van Amsterdam – zoals hij zichzelf noemde – stimuleerde tot aan zijn dood in 2004 met gulle hand het Nederlandse muziekleven. Ook na zijn dood kunnen jonge, talentvolle musici op zijn steun rekenen.

Het Kersjesfonds, in 1994 opgericht door de populaire Nederlandse dirigent Anton Kersjes (1923-2004) en diens echtgenote Margreet van de Groenekan, is in Nederland een van de grootste particuliere stimuleringsfondsen voor cultuur. Het fonds geeft jaarlijks ca. € 350.000 uit aan haar doelstellingen, in de vorm van beurzen en prijzen voor jong talent en de ondersteuning van bijzondere projecten en originele initiatieven.

Prijsuitreiking 2014 aan Dudok Kwartet en Dana Zemtsov.

Het Kersjes Fonds reikt jaarlijks de Kersjesprijs t.w.v. 50.000 euro uit aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. Het geld kan in drie jaar besteed worden aan alles wat bijdraagt aan de carrière van de jonge musici. Zie ook talentontwikkeling.

Deze prestigieuze prijs werd al gewonnen door o.m. het Osiris Trio, The Gents, Rietkwintet Calefax, het Storioni Trio en het Trio Suleika (2007). Complete lijst prijswinnaars zie onderaan.

Prijsuitreiking 2013: Rosa Arnold neemt de prijs in ontvangst voor het Ragazze Kwartet
Prijsuitreiking 2012 aan Van Baerle Trio, Amarins Wierdsma en Karel Deseure

Beurzen voor grote beloften

Het Kersjes Fonds reikt jaarlijks twee beurzen uit van elk €15.000,- aan een jonge talentvolle Nederlandse (of in Nederland woonachtige) dirigent(e) en violist(e). De beurzen zijn bedoeld voor buitenlandse studie.
Eerder werd de directiebeursen toegekend aan o.m. Bas Wiegers, Micha Hamel, Peter Dijkstra, Otto Tausk. Complete lijst zie onderaan deze pagina.

Voorzitter Hans van Veggel reikt de beurs uit aan Amarins Wierdsma

De beurs voor violisten ging o.m. naar Birthe Blom, Frederieke Saeys, Lisanne Soeterbroek en in 2008 naar Rosanne Philippens. In 2009 won Anna-Magdalena Den Herder een beurs voor altviool. (Zie prijswinnaars en nieuws). De Russische violiste Maria Milstein won de vioolbeurs in 2010, Emmy Storms in 2011, Amarins Wierdsma in 2012 en Shin Sihan in 2013. Complete lijst zie onderaan.

Bijzondere bijdragen aan unieke projecten
Het Kersjes Fonds ondersteunt unieke projecten, die directie en kamermuziek steunen en bevorderen. Met name de ontwikkeling van het Nederlandse strijkkwartet kan op warme belangstelling en financiële ondersteuning van Het Kersjes Fonds rekenen. Het Kersjes Fonds was een van de eerste begunstigers van de Stichting Strijkkwartetten Nederland en van vele Nederlandse strijkkwartetten. Het Fonds steunde eerder al met eenmalige bijdragen het Kondrashin Concours, de Jorma Panula masterclass en de directiemasterclass van het Maastrichts Conservatorium en het Promenade Orkest.

Momenteel steunt het fonds de Nationale Master Orkestdirectie: zie NMO.