Podcasts

Diamanda Dramm, laureaat © Brendon Heinst

Nieuwe podcastserie Concertzender

In deze podcastserie spreken Annette den Heijer en Stef Lokin met (oud)laureaten van Het Kersjes Fonds over hun muziekleven.
Welk pad hebben zij bewandeld sinds zij de prijs of beurs kregen, waar halen zij hun inspiratie vandaan, hoe ziet een werkdag eruit en hoe gaan ze om met de uitdagingen van het steeds grimmiger culturele klimaat..?

Aflevering 1: Diamanda Dramm

De serie wordt wordt geopend door Diamanda La Berge Dramm; zij ontving de Vioolbeurs van Het Kersjes Fonds in 2015.

Aflevering 2: Maria Paula Majoor

Dansen en tegelijkertijd muziek maken, dat is wat vioolspelen voor Maria-Paula Majoor is. Toen zij op vijfjarige leeftijd begon, hield zij vooral van de bewegingen die een violiste maakt. Nu, als professioneel violiste voelt zij tijdens het spelen van een ritme of melodie nog steeds de magie er tegelijkertijd op te kunnen ‘dansen’.

Aflevering 3: Frans-Aert Burghgraef

‘Ik houd niet van stijve, stille concerten, wat mij betreft kunnen de etiketten eraf. Er mag best geapplaudisseerd worden tussen de delen, het publiek moet rechtstreeks in contact staan met de musici op het podium. Als dat niet zo is, dan mis ik dat enorm.’ 

Aflevering 4: Rosanne Philippens

‘Wat is een carrière? Ik speel solo met grote orkesten. Dat is iets dat je prestigieus kunt noemen. Dat is spannend. Ik heb een manager in Londen. Maar, ik denk dat ik ook het talent heb om mensen samen te brengen, met het publiek in gesprek kan gaan. Daar wil ik ook mijn pijlen op richten. Ik wil meer investeren in dingen die de drempel naar klassieke muziek kunnen verlagen.’

Rosanne Philippens. Foto door: Marco Borggreve

Aflevering 5: Berlage Saxophone Quartet

Het Berlage Saxophone Quartet (BSQ) wordt gezien als voorvechter van een nieuwe generatie saxofoonkwartetten die deze discipline binnen de klassieke muziekwereld stevig op de kaart zet. Opvallend is daarbij de unieke combinatie van muzikale diepgang en verfijning, aangevuld met een aansprekende presentatie waarin andere disciplines de muzikale lading versterken.

Berlage Saxophone Quartet. Foto van eigen website.

Annette den Heijer scout en begeleidt als directeur van Het Kersjes Fonds jonge musici. Ze is opgeleid als fluitist en speelt traverso in onder meer Concerto d’ Amsterdam.
Als radiomaker verzorgde zij diverse programma’s voor VPRO’s De Avonden, waaronder het programma ‘Muziek onder woorden’: hierin werden interviews met musici, regisseurs en acteurs gecombineerd met muziek.

Stef Lokin is podcastmaker en radiopresentator; hij is werkzaam voor o.m. de Concertzender. 

De podcastserie is tot stand gekomen door de Concertzender i.s.m. Het Kersjes Fonds.