Cocon

Cello Octet Amsterdam is een avontuurlijk collectief van cellisten dat staat voor nieuwe muziek en interdisciplinaire voorstellingen. In de hedendaagse muziekwereld is het Octet een begrip, onder andere door samenwerkingen met de meest beluisterde componisten van deze tijd (zoals Philip Glass, Arvo Pärt) én experimentele vernieuwers. Arvo Pärt zei na de première van zijn eerste stuk voor het Octet: “Het Octet is goud waard, ik heb dit ensemble 10 jaar te laat ontdekt.”

De cellisten manifesteren zich als een hecht kamermuziekensemble van wereldklasse, maar ook als baanbrekende performers in voorstellingen als Cellokrijgers (co-productie met Oorkaan), of als rockband in Sgt. Pepper’s Lonely Cello Band.

Cocon is een audiovisuele live performance van het Octet en lichtkunstenaar Nick Verstand. Op het podium staan de cellisten, omhuld door acht robotarmen die samen een kinetische cocon om de spelers vormen. Dit kader biedt ruimte voor composities speciaal voor deze voorstelling geschreven door verschillende internationaal befaamde artiesten uit de elektro-akoestische muziek. Terwijl de cellisten de muziek spelen, vouwt de mechanische cocon zich langzaam uit en golft mee op de muziek. De cocon symboliseert de omhelzing van moeder aarde als bron voor de mensheid, terwijl de mechanische vorm onze menselijke toevoeging en vernietiging van diezelfde bron vertegenwoordigt.

Trailer Cocon >>>

HKF ondersteunt dit project met €30.000.

Team
Cello Octet Amsterdam – concept, spel
Nick Verstand – concept, scenografie, licht
Sarah Davachi, Caterina Barbieri, Kara-Lis Coverdale, Abul Mogard & KMRU, Jesse Broekman, Qasim Naqvi – composities

Foto: Anisa Xhomaqi