P.S. featuring Ruben Hein & Matangi

Het Matangi Quartet speelt klassieke werken voor strijkkwartet en zoekt de verbinding met andere muziekstijlen en kunstvormen. In 2024 viert het haar 25 jarig jubileum. In dit jaar wil het ensemble de jarenlange ervaring met het klassieke repertoire en cross-overs inzetten op een nieuwe verdieping: het uitvoeren van eigen muziek en voor hen gecomponeerde stukken met ruimte voor improvisatie. Dit gaan ze doen met de concertreeks ‘P.S.’ in samenwerking met singer-songwriter Ruben Hein.

Met het project P.S. wordt de weg van eigen composities van Matangi ingeslagen. Geïnspireerd door ‘The Juliet Letters’ van Elvis Costello en het Brodsky Quartet (1993) zal dit programma bestaan uit songs voor strijkkwartet en zang, geschreven en gecomponeerd door de Matangi’s en singer-songwriter Ruben Hein zelf. Iedereen gaat uit zijn comfort-zone: Ruben wordt achter de veilige piano vandaan gehaald en de Matangi’s gaan zich begeven in de scheppende kunst. De uitvoering van ‘P.S.’ zal een theatrale concertsetting zijn. De nieuwe liederencyclus zal worden uitgevoerd met een dynamisch bühnebeeld met decor en lichtplan.

Wat maakt het Matangi Quartet zo bijzonder? Daarop hebben de verschillende leden het volgende te zeggen: ‘We spelen zoveel verschillende soorten en stijlen muziek, die vragen allemaal om hun eigen interpretatie en presentatie. Daar zit voor ons de uitdaging en inspiratie.’ (Karsten Kleijer, altviolist van Matangi). ‘Onstuimig en ongetemd, zo zou ik ons typeren. We kleuren niet binnen de muzikale lijntjes!’ (Maria-Paula Majoor, violist van Matangi). ‘Het publiek weet dat ze bij ons kunnen worden verrast. We zijn niet bang om ideeën uit te proberen; de mogelijkheden met Matangi zijn eindeloos!’ (Arno van der Vuurst, cellist van Matangi).

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van €75.000, verspreid over drie jaar, door Het Kersjes Fonds.