VOSTOK Remote Islands

Fie Schouten is musicus en maker van bijzondere projecten. Zij bespeelt alle klarinetten, met een voorliefde voor de lage instrumenten. Als specialiste in nieuwe muziek treedt zij veelvuldig op als soliste en in kamermuziekformaties, o.a. met celliste Katharina Gross, pianiste Keiko Shichijo, claveciniste Goska Isphording en percussioniste Tatiana Koleva.

Voor haar project ‘VOSTOK Remote Islands’ speelt zij samen met improvisatoren Guus Janssen, toetsen, en Vincent Courtois, cello.

VOSTOK Remote Islands is gebaseerd op het boek De atlas van afgelegen eilanden van Judith Schalansky, dat als ondertitel heeft: Vijftig eilanden waar ik nooit naartoe ben geweest en ook nooit zal komen. 

Jan Nieuwenhuis schrijft hierover: ‘Ieder stuk in VOSTOK Remote Islands klinkt als een eigen eiland, bewoond of onbewoond. De muziek rijst op uit een windstille oceaan. Plotseling een nieuw stuk land in zicht. Het trio Schouten, Courtois en Janssen tast voor velen onbekend gebied af en improviseert gedrieën een muzikale flora en fauna bij elkaar. De muziek ademt een sfeer van verkenning. Alsof de uitkomst niet vast ligt. Alsof de musici wel een gevoel hebben van wat ze zullen aantreffen, maar daar ook niet geheel zeker van zijn. Dat maakt het des te  spannender: je bent als luisteraar deelgenoot van eenzelfde ontdekkingstocht’.

Het Kersjes Fonds ondersteunt concerten in dit project met een bedrag van 25.000 euro.